Det här är en av mina absoluta favoritrecept med zucchini – så förbaskat simpel, men ack så god. Passar utmärkt till ett friskt vitt vin och gott sällskap!
Räcker till ca 4 personer
Chutney
Två syrliga äpplen, ca 250 g
En fänkål, ca 100 g
en gul lök, ca 100 g
1 tsk socker
En vitlöksklyfta
1 msk rosmarin
citronsaft för avsmakning
Skölj fänkålen och plocka bort “dillen” på toppen försiktigt – det där är rättens garnityr.
Skala och tärna äpple, fänkål och lök i lika stora bitar. Finhacka rosmarin och vitlök. Stek först löken i lite neutral olja tillsammans med sockret på medelhög värme tills löken är mjuk och genomskinlig, tillsätt därefter allt annat.
Lägg på lock och låt sjuda i strax under 10 minuter eller tills allt är mjukt och gött. Lägg i en skål och låt svalna.
Hyvlad zucchini
Två hela zucchinis
Hyvla rackarna på längden med en grönsaksskalare, osthyvel eller ett samurajsvärd om du är på det humöret.
Övriga ingredienser
100 g hasselnötter
fyra nypor hackad rosmarin
fänkålsdill (från fänkålen i chutneyn)
Servering
Ta zucchiniskivorna och lägg i en stor skål tillsammans med din chutney. Krossa hasselnötter, rosta lätt i en torr stekpanna tills hasselnötsdoften sprider sig i hela huset, och häll nötterna över zucchinin.
Rör runt till chutneyn och nötterna fördelat sig snyggt över zucchinin, och portionera ut på tallrik. Toppa med hackad rosmarin och fänkålsdill.