Något för alla tillfällen, alla helt utan animalier.
Det är långt ifrån alla som vet att alkoholhaltiga drycker inte alltid är veganska. Till exempel är det vanligt att klarifiera vin med gelatin eller äggvita, något som för många är allt utom allmänbildning.
Därför är det viktigt när du serverar helvegetariskt att kolla hur vinet du har valt är producerat. Tyvärr är detta inte något som producenterna skyltar med särskilt mycket i nuläget.
Worry not, jag är inte någon som bara slänger upp problem i luften utan svar. Här har du fem drycker jag rekommenderar – alla 100% verifierat veganvänliga och väldigt goda. Tillsammans passar de så gott som vad du än planerat att ha på tallriken, hur många rätter du än serverar!

Till fördrink, mingel eller aperitif:
Loxarel A Pél (7470)
Pris: 109 kronor (750 ml)
Min nya go-to om jag ska bjuda på välkomstbubbel eller något att dricka till canapé – lagom torrt, smakrikt och ett gott ekologiskt bubbel för de flesta tillfällen.
Loxarel är dessutom intressant för att bubblorna bildas av jäsning i flaskan – lite som kombucha.
Tack vare sin popularitet finns denna flaska på de flesta systembolag, så om du plötsligt finner dig i en situation där du behöver bubbel är denna starkt rekommenderad.

Till förrätter, sallader och lätt mat:
Moncaro Passerina (6702)
Pris: 99 kronor (750 ml)
Ett friskt vitt som bara tjuter sommarkänsla, och funkar därför jättebra till mat som passar sommaren – oavsett när på året du dricker det.
Moncaro är ett vin jag definitivt rekommenderar till mitt recept på råhyvlad zucchini med hasselnöt och chutney, men funkar lika bra till andra lättare rätter.
Det är dessutom den enda flaskan på listan med skruvkork, så om du har gäster kända för att vara no-show är detta perfekt. Eller bara inte hittar korköppnaren.

Till huvudrätter, grytor och kryddigt:
Coste di moro (78230)
Pris: 119 kronor (750 ml)
Ett otroligt mångsidigt naturvin och en flaska jag alltid försöker att ha en extra. Den har fungerat lika kanon till sötpotatiscurry som porterbräserad jackfruit, eller bara framför TV:n med sambon.
Om du söker ett mångsidigt rödvin och är nyfiken på naturviner är detta både en bra introduktion och en bra catch-all för många rätter och tillfällen. Även om du inte serverar mat utan bara tar ett glas rödpang framför Netflix.

Till desserter, chokladdoppat och sött:
Dugges Banana Toffee Chocolate Stout (11504)
Pris: 50 kronor (330 ml)
Lite av en curveball att servera till efterrätt istället för ett sött vitt eller ett portvin, men något jag väljer till en god och fyllig chokladdessert över vilket vin som helst.
Dugges, ett bryggeri på den svenska västkusten, gör många goda öl. Den här tar ölsorten Imperial Stout, en vanligtvis bitter dryck med smak av kaffe och russin, till en syndigt god dessert i sig själv. Tänk en maltig och bubblig banana skids.
Att servera en öl till efterrätten är lite oortodoxt, men den här kommer tveklöst få dina gäster att utropa både “Huh?” och “Mmmh!”

Till den som önskar alkoholfritt:
Saxhyttegubbens Blåbär 100% (1964)
Pris: 72 kronor (330 ml)
Ett något dyrare alternativ till alkoholfritt rödvin, som enligt hemsidan kräver 2300 blåbär för en flaska, men absolut värd varenda krona.
Saxhyttegubben tar dessutom “100%” i namnet på största allvar – inte ens vatten är tillsatt.
Blåbär 100% har allt du söker i ett glas gott rödpang att smutta på till maten: Fyllighet, tanniner och en smak som mår bra av att luftas innan servering. Definitivt att föredra över ett vin där alkoholen destillerats bort.